Cases & Columns

Wie is hier eigenlijk de baas?

Als ik die vraag stel in een training valt het mij op dat de deelnemers elkaar vragend aan zitten te kijken. Kennelijk speelt die vraag in hun hoofd. Of is het meer de overtuiging dat leidingeven een rol is, die ondersteund met de juiste vaardigheden er even bij gedaan kan worden? Precies, daar gaat het al fout, managen is niet hetzelfde als leidingeven en leidinggeven is niet hetzelfde als ondernemen.

Ik krijg vaak horen: “ mijn directeur vindt…”. Die overtuiging begrijpen veel leidinggevenden niet. Zij zijn, vaak vanuit hun vakkennis en /of loyaliteit, ‘verkozen’ tot leidinggevende of erger nog tot manager! Dus de ondernemer regelt dat de specialist, hoe eervol ook, mag gaan leidinggeven. En dan begint het: “het is lastig mijn oude collega`s aan te sturen”, “ja jongens, ik ben het ook niet eens met de manier waarop het hier gaat”, “ik mag de puin ruimen die een ander heeft veroorzaakt”.

Is er wat aan te doen?

Leidinggeven in de praktijk is lastiger dan men denkt. Veranderingen en reorganisaties (het woord zegt het al) zijn voor 80% gedoemd om te mislukken omdat vooral het noodzakelijke leiderschap ontbreekt. De ‘leiders’ in de organisatie verschuilen zich dan achter de proces en structuur veranderingen (management) om zo de begeerde doelstelling veilig te stellen. Wat men vergeet is dat de leiders vooral moeten zorgen voor transformatie naar gewenst gedrag. Ja en dat is lastig zonder inzicht in gedrag, van jezelf en dat van de ander. Gedrag is tenslotte alles wat je doet. Dus als wij vanuit de leiding willen dat de medewerkers anders gaan doen, dan lijkt het logisch dat we eerst zelf het gewenste voorbeeld gedrag neerzetten. Heeft u het daar wel eens over gehad in een management overleg? Waarschijnlijk niet.

En wat nu?

Mijn advies is dat uw binnen uw organisatie serieus gaat kijken naar de verschillende rollen binnen de leidinggevende functies. Wie heeft welk talent? Staat de bevoegdheid in verhouding tot de verantwoordelijkheid? Wordt er echt verantwoord gedelegeerd i.p.v. gedumpt? Enz. U zult er dan achter komen dat de veronderstelde criteria voor bevordering tot manager / leidinggevende vaak erg mager blijken te zijn. Dat is even schrikken! Maar er is hoop. Toen ik zelf begon als leidinggevende werd ik direct voor de leeuwen gegooid. Verspreid door heel Nederland 120 verkopers en monteurs en een staf van 18 medewerkers op kantoor. Nou dan moet je wel delegeren, structureren, motiveren, beslissen enz.

Kortom: leiderschap begint bij jezelf!. Elke keer ontdek je weer nieuwe en interessante dingen. Wees positief, ken je valkuilen en nut je talenten!