Cases & Columns

Wordt veranderen in Nederland beleefd als mosterd na de maaltijd?

Managen en leidinggeven moet je in de praktijk leren. Wel kun je ‘talent’ coachen om natuurlijke competenties te verbeteren.

Toch gaat het vaak mis. Managers die zich verschuilen achter systematiek en technologie, komen in crisistijd in de verdrukking. Of zoals Mintzberg stelt: ‘management is een hoop heisa met maar heel af en toe een glorieus moment’. Hoe kan dat nou? En waarom is het managen van mensen tijdens een reorganisatie zo moeilijk?

Zoals u reeds zelf ervaart zijn organisaties constant aan het ‘veranderen’, hetgeen ik persoonlijk liever ontwikkeling of groei noem. En daar zit precies de kern van de zaak: de meeste mensen hebben van nature een pest hekel aan veranderingen. Zij worden onzeker in de telkens terugkerende ‘beginners’ rol die veroorzaakt wordt door de systematiek en het beroerde leidinggeven!

Wat kan ik als manager doen?

Wat is uw rol precies? Wat wordt er allemaal van u verwacht? Komt u tekort ? Laat dan eerst naar uw organisatie kijken om goed te kunnen bepalen wat uw rol is en wat er werkelijk van u verwacht wordt!

Wat is er verder nog meer nodig om uw rol goed in te vullen? Twee simpele zaken: de wil om te luisteren en goede vragen stellen.